måndag 30 oktober 2017

Blade Runner (1982)

Titel:  Blade Runner
År:  1982
Land:  USA, Hong Kong, England
Genre:  Action, Sci-Fi
Längd:  1 tim, 57 min



Året är 2019, platsen ett överbefolkat sunkigt och ständigt ösregnande Los Angeles.
Storföretaget Tyrell Co har skapat artificiella människor kallade replikanter som är framställda för ett liv på endast 4 år och som används som arbetare på andra koloniserade planeter och dessa får ej vistas i frihet på vår planet.

Nu är det ju givetvis så att fyra replikanter under ledning av den albinoliknande Roy flyr och tar sig tillbaka till Jorden där dom försöker få tag i sin skapare Dr Eldon Tyrell för att tvinga honom att förlänga deras liv.

Polischef Bryant kontaktar den fd polisen Rick Deckard som motvilligt åtar sig uppdraget att leta reda på dessa konstgjorda människor och eliminera dom en gång för alla.


Harrison Ford är grym i rollen som Blade Runnern Deckard och filmen håller ju otroligt bra fortfarande efter 35 år och är ännu en av dom visuellt coolaste någonsin. Det enda man ler lite åt är att mitt i all framstående teknologi så ser datorerna ut som dom gjorde i början av 90-talet.

Fantastisk film regisserad av Ridley Scott, bländande foto av Jordan Cronenweth och mycket bra musik av Vangelis.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...