onsdag 22 april 2015

Sopor (1981)


Svensk komedi



En tidig morgon så försvinner helt plötsligt tusen barn från sina hem i förorten Farsta och spåren efter dom slutar i Gamla Stan.
Det visar sig att dom genom hemliga gångar tagit sig in i slottet med hjälp av Kronprinsessan Victoria (Lena Nyman) som är den drivande kraften i SOPOR (Sveriges Onödigförklarades ProtestORganisation).
Snart är slottet ockuperat, Drottningen och Kungen (Grynet Molvig & Brasse Brännström) hålls som gisslan och Säpo's starke man John Smith (Gösta Ekman) planerar att med våld rädda landets lag och ordning.

Som vanligt när Tage Danielsson gjorde någonting så var hans stora samhällsengagemang det bärande i själva historien och så även här där dom som hamnat i utkanten och aldrig får sin röst hörd som barnen är grundtemat.

Det är en tidlös saga som är lika aktuell idag som den var då den kom och trots att det egentligen är en rätt allvarlig historia så ryms det en herrans massa enastående komik och fantastiska skådespelare i både små och stora roller.

En film för alla åldrar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ingen Utväg (1987)

  Original titel: No Way Out https://youtu.be/lypNWLvpb0I?si=XNoCoZXpWSu3bfLB Själva grundstommen i den här historien känns verkligen Alfred...